BM sağlık ajansı şefi maymun çiçeğini küresel bir acil durum ilan etti

BM sağlık ajansı şefi maymun çiçeğini küresel bir acil durum ilan etti

sağlık

23 Temmuz 2022

583

LONDRA Dünya Sağlık Örgütü başkanı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 70'ten fazla ülkede genişleyen maymun çiçeği salgınının küresel bir acil durum olarak nitelendirilen 'olağanüstü' bir durum olduğunu söyledi. kıt aşılar için mücadele.

Küresel bir acil durum, DSÖ'nün en yüksek uyarı seviyesidir, ancak bu tanım, bir hastalığın özellikle bulaşıcı veya ölümcül olduğu anlamına gelmez. Benzer açıklamalar Latin Amerika'da 2016'da Zika virüsü ve Batı Afrika'daki COVID-19 salgını ve 2014 Ebola salgınına ek olarak çocuk felcini ortadan kaldırmak için devam eden çabalar için yapıldı .

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, BM sağlık ajansının acil durum komitesinde uzmanlar arasında fikir birliği olmamasına rağmen, maymun çiçeği hastalığını küresel bir acil durum olarak adlandırma kararını, kendisinin 'bir denge bozucu' olarak hareket ettiğini söyleyerek verdi. İlk kez bir BM sağlık kurumu şefi, uzman tavsiyesi olmadan tek taraflı olarak böyle bir karar verdi.

Tedros, 'Hakkında çok az şey anladığımız yeni bulaşma yolları aracılığıyla dünyaya hızla yayılan bir salgınımız var' dedi. 'Bunun kolay veya basit bir süreç olmadığını ve farklı görüşlerin olduğunu biliyorum.'

DSÖ'nün acil durum şefi Dr. Michael Ryan, genel müdürün dünyanın mevcut salgınları ciddiye almasını sağlamak için maymun çiçeğini küresel bir acil durum ilan ettiğini söyledi.

Maymun çiçeğinin orta ve batı Afrika'nın bazı bölgelerinde on yıllardır görülmesine rağmen, yetkililerin Avrupa, Kuzey Amerika ve başka yerlerde düzinelerce salgın tespit ettiği Mayıs ayına kadar kıtanın ötesinde büyük salgınları tetiklediği veya insanlar arasında geniş çapta yayıldığı bilinmiyordu.

Geçen ay, DSÖ'nün uzman komitesi, maymun çiçeği salgınının henüz uluslararası bir acil durum anlamına gelmediğini söyledi, ancak panel durumu yeniden değerlendirmek için bu hafta toplandı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, Mayıs ayından bu yana 74 ülkede 16.000'den fazla maymun çiçeği vakası rapor edildi. Bugüne kadar, maymun çiçeği ölümleri yalnızca virüsün daha tehlikeli bir versiyonunun yayıldığı Afrika'da, özellikle Nijerya ve Kongo'da rapor edildi.

Afrika'da, maymun çiçeği, genellikle sınırları aşmayan sınırlı salgınlarda kemirgenler gibi enfekte vahşi hayvanlar tarafından insanlara yayılır. Avrupa'da, Kuzey Amerika'da ve başka yerlerde maymun çiçeği, hayvanlarla bağlantısı olmayan veya yakın zamanda Afrika'ya seyahat eden insanlar arasında yayılıyor.

DSÖ'nün en iyi maymun çiçeği uzmanı Dr. Rosamund Lewis, bu hafta Afrika dışındaki tüm maymun çiçeği vakalarının %99'unun erkeklerde olduğunu ve bunların %98'inin erkeklerle seks yapan erkekleri içerdiğini söyledi. Uzmanlar, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki maymun çiçeği salgınlarının Belçika ve İspanya'da iki kez seks yoluyla yayıldığından şüpheleniyorlar.

Tedros, 'Şu an için uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan ediyor olsam da , bu, erkeklerle seks yapan erkekler arasında, özellikle birden fazla cinsel partneri olanlarda yoğunlaşan bir salgın' dedi. 'Bu, bunun bir salgın olduğu anlamına geliyor' dedi. doğru stratejilerle durdurulabilir.'

İngiltere, gey, biseksüel veya diğer erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerin ötesinde yaygın bir bulaşma belirtisi görmedikten ve hastalığın kolayca yayılmadığını veya ciddi hastalıklara neden olmadığını belirttikten sonra, yakın zamanda maymun çiçeği değerlendirmesini düşürdü.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, DSÖ'nün acil durum ilanını 'desteklediğini' ve bunun salgınları ortadan kaldırmak için uluslararası eylemi harekete geçirmesini umduğunu söyledi. ABD, 2.800'den fazla maymun çiçeği vakası bildirdi ve vakaları bildiren ABD eyaletlerine 370.000'den fazla aşı dozu gönderdi.

Bazı uzmanlar, hastalığın dikkati çekecek kadar şiddetli olmadığını ve maymun çiçeği ile savaşan zengin ülkelerin zaten bunu yapmak için fonları olduğunu öne sürerek böyle bir beyanın yardımcı olup olmayacağını sorguladılar. Lezyonlar ağrılı olsa da çoğu insan tıbbi müdahaleye ihtiyaç duymadan iyileşir.

Southampton Üniversitesi'nde küresel sağlık alanında kıdemli bir araştırma görevlisi olan Michael Head, DSÖ'nün acil durum ilanının Dünya Bankası gibi bağışçıların hem Batı'da hem de Afrika'da salgınları durdurmak için fon sağlamasına yardımcı olabileceğini söyledi.

ABD'de bazı uzmanlar, maymun çiçeğinin ülkede gonore, uçuk ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan yerleşik bir hastalık haline gelmenin eşiğinde olup olmadığı konusunda spekülasyonlar yaptı.

Yale Üniversitesi'nde halk sağlığı ve epidemiyoloji profesörü Dr. Albert Ko, 'Sonuç olarak, maymun çiçeği epidemiyolojisinde artık yaygın, beklenmedik bulaşmanın olduğu bir değişim gördük' dedi. 'Virüste bunun neden olabileceğini gösteren bazı genetik mutasyonlar var, ancak onu kontrol altına almak için küresel olarak koordine edilmiş bir yanıta ihtiyacımız var.'

Ko, gözetimde önemli boşluklar olduğunu söyleyerek testlerin derhal büyütülmesi çağrısında bulundu.

'Gördüğümüz vakalar buzdağının sadece görünen kısmı' dedi. 'Muhtemelen Avrupa ve ABD'deki salgınları hızla durdurmak için pencere kapandı, ancak bununla başa çıkacak kaynaklara sahip olmayan daha fakir ülkelere büyük zarar veren maymun çiçek hastalığını durdurmak için çok geç değil.'

DSÖ'den Tedros, tedavilerin, testlerin ve aşıların dağıtımı konusunda dünyayı 'dayanışma içinde birlikte hareket etmeye' çağırdı. maymun çiçeği için. BM ajansı daha önce, en çok etkilenen ülkeler için bir aşı paylaşım mekanizması oluşturmaya çalıştığını söyledi, ancak bunun nasıl çalışabileceğine dair çok az ayrıntı verdi. COVID-19 aşıları yapan sayısız şirketin aksine, maymun hastalığına karşı kullanılan aşı için Danimarka'nın Bavyera Nordic'i olan tek bir üretici var.

Kongo Ulusal Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'nün küresel sağlık departmanını yöneten bir virolog olan Dr. Placide Mbala, maymun çiçek hastalığını durdurmak için herhangi bir küresel çabanın adil olacağını umduğunu söyledi. İngiltere, Kanada, Almanya ve ABD gibi ülkeler milyonlarca maymun çiçeği aşısı dozu sipariş etmesine rağmen, hiçbiri Afrika'ya gitmedi.

'Çözümün küresel olması gerekiyor' diyen Mbala, Afrika'ya gönderilen herhangi bir aşının, kırsal alanlardaki avcılar gibi en yüksek risk altındakileri hedef almak için kullanılacağını da sözlerine ekledi.

'Batı'da aşılama orada salgını durdurmaya yardımcı olabilir, ancak Afrika'da hala vakalar olacak' dedi. Buradaki sorun çözülmedikçe dünyanın geri kalanı için risk devam edecek' dedi.

Cenevre'den Jamey Keaten ve New York'tan Mike Stobbe bu rapora katkıda bulundu.

Etiketler: maymun çiçeği küresel acil durum

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR

images

Göz Yorgunluğundan Nasıl Kurtulursunuz

Bütün gün bilgisayara baksanız bile göz yorgunluğundan kurtulabilirsiniz İşte bu konuda yapmanız gerekenler.

4 Nisan 2023

665