Rusya'nın yaklaşık 50 yıldaki ilk Ay görevi başlıyor

Rusya'nın yaklaşık 50 yıldaki ilk Ay görevi başlıyor

teknoloji

13 Ağustos 2023

525

Ay a iniş gemisini taşıyan bir roket, Rusya'nın yaklaşık 50 yıldaki ilk ay görevinde patladı ve bir Hint uzay aracının önünde Dünya nın uydusuna iniş yapmak için yarıştı.

Luna-25 aracının Cuma günü Rusya nın Uzak Doğu sundaki Vostochny uzay limanından aya fırlatılması, Rusya nın Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğu 1976 dan bu yana ilk kez.

Rus aya iniş aracının, 14 Temmuz da fırlatılan bir Hint gemisiyle yaklaşık aynı gün, 23 Ağustos ta aya ulaşması bekleniyor.

Rus uzay aracının Ay ın çevresine seyahat etmesi yaklaşık 5,5 gün sürecek, ardından yüzeye çıkmadan önce yaklaşık 100 kilometre (62 mil) yörüngede üç ila yedi gün geçirecek.

Sadece üç hükümet başarılı bir şekilde aya iniş yapmayı başardı: Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin.

Hindistan ve Rusya, ayın güney kutbuna ilkkez ayak basmayı hedefliyor.

Rusya'nın aya garantili erişimini sağlamak

Rusya nın uzay ajansı Roscosmos, Rusya nın "aya bir yük taşıyabilecek bir devlet olduğunu" göstermek ve "Rusya nın ayın yüzeyine garantili erişimini sağlamak" istediğini söyledi.

Popüler bir Rus uzay analisti olan Vitaly Egorov, "Ay'ı incelemek hedef değil" dedi.

"Amaç, iki süper güç - Çin ve ABD - ve aynı zamanda uzay süper gücü unvanını talep etmek isteyen diğer bazı ülkeler arasındaki siyasi rekabettir."

Ukrayna'ya saldırdıktan sonra Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, uzay programını etkileyerek Batı teknolojisine erişimini zorlaştırıyor.

Analistler, Luna-25 in başlangıçta küçük bir ay gezgini taşıması amaçlanmıştı, ancak daha fazla güvenilirlik için geminin ağırlığını azaltmak için bu fikirden vazgeçildi.

Egorov, "Yabancı elektronikler daha hafif, yerli elektronikler daha ağırdır" dedi.

"Bilim adamlarının görevi ay suyunu incelemek olsa da, Roscosmos için asıl görev basitçe aya inmek - kaybolan Sovyet uzmanlığını geri kazanmak ve bu görevi yeni bir çağda nasıl gerçekleştireceğini öğrenmek."

Etiketler: Rusya Roscosmos Ay Görevi Rus uzay aracı

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR