NASA, lazer iletişimini kullanarak uzaya kedi videosu gönderdi

NASA, lazer iletişimini kullanarak uzaya kedi videosu gönderdi

teknoloji

19 Aralık 2023

280

NASA, yüksek çözünürlüklü bir kedi videosu göndermek için Dünya'dan 31 milyon kilometre (19 milyon mil) uzaktaki bir uzay gemisinde son teknoloji ürünü bir lazer iletişim sistemi kullandığını duyurdu.

Taters adlı turuncu bir tekirin yer aldığı 15 saniyelik miyav videosu, derin uzaydan yayınlanan ilk videodur. İnsanları Mars'a göndermek gibi karmaşık görevleri desteklemek için daha yüksek veri hızına sahip iletişimlerin iletilmesinin mümkün olduğunu gösteriyor.

Video, metal açısından zengin gizemli bir nesneyi keşfetmek için Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağına giden Psyche sondasındaki bir lazer alıcı-verici kullanılarak Dünya'ya ışınlandı. Videoyu gönderdiğinde uzay gemisi Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 80 katı uzaklıktaydı.

Kodlanmış yakın kızılötesi sinyal, Caltech'in San Diego İlçesindeki Palomar Gözlemevi'ndeki Hale Teleskobu tarafından alındı ​​ve oradan NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarına (JPL) gönderildi.

"Hedeflerden biri, geniş bant videoyu milyonlarca mil boyunca iletme yeteneğini göstermektir. Psyche'deki hiçbir şey video verisi üretmez, bu yüzden genellikle rastgele oluşturulmuş test verisi paketleri göndeririz," dedi JPL'deki teknoloji demosunun proje yöneticisi Bill Klipstein.

"Ancak bu önemli etkinliği daha unutulmaz kılmak için, Psyche misyonunun bir parçası olarak demonun özünü yakalayan eğlenceli bir video oluşturmak üzere JPL'deki tasarımcılarla çalışmaya karar verdik."

Uzay görevleri geleneksel olarak veri göndermek ve almak için radyo dalgalarına dayanır, ancak lazerlerle çalışmak veri hızını 10 ila 100 kat artırabilir.

Ultra HD videonun, sistemin saniyede 267 megabitlik maksimum bit hızıyla Dünya'ya gönderilmesi 101 saniye sürdü; bu, çoğu evdeki geniş bant bağlantısından daha hızlıydı.

Etiketler: NASA kedi videosu Taters

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR