Havelsan yerli yapay zekayı 1 Şubat'ta tanıtacak

Havelsan yerli yapay zekayı 1 Şubat'ta tanıtacak

teknoloji

17 Ocak 2024

290

MAIN olarak adlandırılan GPT modeli, özellikle kamu ve askeri kurumların ihtiyaçlarına yönelik olarak veri gizliliğine özel önem verilerek tasarlanmıştır.

Türk savunma firması Havelsan, 1 Şubat'ta kamuoyuna duyurulması planlanan, ülkenin doğal dil işleme konusunda uzmanlaşmış yapay zeka (AI) tabanlı sanal asistanını geliştirdi.

Yapay zeka tabanlı asistan, çığır açan bir doğal dil işleme modeli olan "Türk GPT modeli" veya Üretken Önceden Eğitimli Transformer üzerinde çalışır. Çok çeşitli metin tabanlı görevleri yerine getirmek için çeşitli veriler üzerinde eğitilmiştir veya sürüme bağlı olarak multimedyayı işleyebilir ve anlayabilir.

Havelsan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ürün Mühendisi Osman Kavaf, AA muhabirine, firmanın yapay zeka konusunda farklı projeler yürüttüğünü, metin ve multimedya üzerine özel algoritmalar geliştirdiğini söyledi.

Kavaf, Havelsan'ın çoğunlukla proje bazında ilerlediğini ve ABD merkezli OpenAI'nin modeli ChatGPT'yi öngörerek bir yıl önce GPT modelleri üzerinde çalışmaya başladığını söyledi.

GPT modelinin ilk versiyonunun hazır olduğunu, model için seçilen ismin MAIN'in Çok Fonksiyonlu Yapay Zeka Ağı'nın kısaltması olduğunu söyledi.

Asistanın doğal dil işleme özelliği veya NLP, bir bilgisayarın sözlü ve/veya yazılı dili insana benzer şekilde kullanma ve anlama yeteneğini ifade eder.

“Havelsan olarak, özellikle kamu ve askeri kurumların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak veri güvenliğinin sağlanmasına yönelik adımlar atma konusunda mutabakata vardık ve yerli GPT modelimizin ilk versiyonunun 1 Şubat'ta devreye alınması planlanan projeyi hayata geçirdik. ," ekledi.

Türk Yapak Zeka modelin özellikleri

Kavaf'a göre geliştirilen GPT modeli, erişime açık tüm modellerin temel özelliklerini taşıyor; bunlardan biri de özetleme.

Havelsan tarafından geliştirilen GPT'nin şu anda bilgisayar kodu da üretebildiğini ve kullanıcıların çıktı üzerinde yinelemeler yapmak için farklı parametreler girmesine olanak tanıdığını garanti etti.

Yetkili, projenin kamu ve askeri kurumların veri güvenliğini sağlamak için başlatıldığını ve gelecekteki sürümlerde kamu hizmeti sağlamak için bir mekanizma geliştirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Veri gizliliği

Kavaf, GPT modeline nasıl erişildiğiyle ilgili olarak, veri sızıntılarını önlemek için "kapalı kutu" gibi özel bir cihaz türü olan özel bir donanım kitine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Havelsan'ın ürünü kullanma şeklinin başka hiçbir şeye benzemediğini kabul eden Kavaf, firmanın bu modeli tüm ürünlerinde kullanmak istediğini söyledi. Gizlilik hedeflerinin dışında olsa da gelecekte yapay zeka modeline uzaktan erişim için bulut sistemlerini entegre edebileceğini de sözlerine ekledi.

Mühendise göre "Bulut entegrasyonu, hassas ve son derece gizli verilerin işlenmesinde bir çözüm olarak öne çıkmıyor".

Havelsan'ın başta akademisyen olmak üzere 20 kişilik bir proje grubuyla çalıştığını vurguladı ve şirketin anlaşmaları olan üniversitelerden mühendislik öğrencileriyle çalışmayı planladıkça ilgili insan sayısının kademeli olarak artması beklendiğini söyledi.

Kavaf, şirketin 1 Şubat'ta Havelsan'da lansman günü için GPT modelini sergileyeceği büyük bir yapay zeka etkinliği planladığını belirtti.

“Dünya yapay zekanın potansiyelinin daha fazla farkına vardıkça, yapay zekayı hayatımızın birçok farklı alanında görmeye başlayacağız. Modelimizin bu ilk sürümü daha çok metin odaklı olacak ve ilerleyen aşamalarda görüntü ve ses işlemeyi de ekleyeceğiz” diye ekledi.

Etiketler: Havelsan Türk Yapay Zeka GPT MAIN

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR