Çin'in 'süper bilgisayar internet ağı' planı

Çin'in 'süper bilgisayar internet ağı' planı

teknoloji

19 Nisan 2023

491

Çin, teknolojisini ve araştırma kapasitesini artırmak ve endüstriyel uygulamalarda yüksek işlem gücünden yararlanmak için süper bilgisayarlarla bir internet ağı kurmayı planlıyor.

South China Morning Post'un haberine göre Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, üniversite temsilcileri, araştırma kurumları, şirket temsilcileri ve ileri bilgisayar teknolojisi uzmanlarıyla proje hakkında görüşlerini almak için bir toplantı düzenledi.

Kuzeydeki Tianjin kentinde gerçekleştirilen toplantıda, kullanıcıların birbiriyle bağlantılı çok sayıda süper bilgisayara bir tarayıcı aracılığıyla erişebilecekleri bir ağ modeli üzerinde tartışmalar yapıldı.

Süper bilgisayarlarla çalışan 15 üniversite ve uygulama merkezinden temsilciler, projede yer almak istediklerini belirterek, böyle bir ağın birçok endüstriyel sorunu çözebileceğini belirttiler.

Katılımcılar, sektördeki kaynakların eşit olmayan dağılımına, değişen teknolojik standartlara, yazılım geliştirme ve yaygınlaştırmada karşılaşılan zorluklara ortak bir ağın çözüm getirebileceğini ifade ettiler.

Projenin bilgisayar sektörü dışında havacılıktan ilaç sektörüne, meteorolojiden finansa kadar pek çok alanda araştırmacı ve uygulayıcılara yeni kapılar açabileceği vurgulandı .

Veri analizi ve yapay zeka çalışmalarında artan bilgisayar kapasitesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi.

Toplantıya katılan Çin Mühendislik Akademisi'nden Li Guojie, Çin'in geliştirdiği süper bilgisayarların dünyanın en iyileri arasında yer aldığını ancak endüstriyel uygulamalarda geride kaldığını belirtti. Çin'in bu konudaki boşluğu doldurmak, şirketlere ve araştırmacılara erişim sağlamak için etkili bir süper bilgisayar internet ağı kurması gerektiğini kaydetti.

BİLGİSAYARLARDAN ELEKTRİK ŞEBEKESİ
Çin'in Wuxi Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi Direktörü Yang Guangvın, "süper bilgisayarlardan oluşan bir internet ağı" fikrini ilk kez Ocak ayında yayınladığı bir makalede ortaya atmıştı.

Yang, makalesinde süper bilgisayar internetini bir elektrik şebekesine benzeterek, "bir elektrik şebekesinin farklı kaynaklardan çok sayıda kullanıcıya elektrik sağlaması gibi, süper bilgisayar internet fikri de aynı prensibe dayanmaktadır" dedi.

Yang , böyle bir ağ için yüksek hızlı internet ağları ve işleme platformlarının geliştirilmesinin yanı sıra yetenekli bir iş gücüne ve uygun bir endüstriyel ortama duyulan ihtiyacı vurguladı .

Ekim 2022'de yayınlanan ve dünyanın en hızlı bilgisayar sistemlerini değerlendiren en son " İlk 500" listesinde Çin, 162 bilgisayarla "en çok sisteme" sahip ülke oldu. Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in ardından 126 bilgisayarla listede ikinci sırada yer aldı.

Etiketler: Çin South China Morning Post Li Guojie Yang Guangvın Wuxi

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR