Göz Yorgunluğundan Nasıl Kurtulursunuz

Göz Yorgunluğundan Nasıl Kurtulursunuz

sağlık

4 Nisan 2023

665

Kıdemli bir masa başı çalışanıysanız , uzun bir günün ardından gözbebeklerinizin nasıl hissettiğine muhtemelen hepiniz aşinasınızdır. Bilgisayarla çalışma yaşamında yeniyseniz, muhtemelen (bağırmıyorsanız) "Gözlerime neler oluyor?!" diye düşünüyorsunuzdur.

Club Eye Strain'e hoş geldiniz (eğlence kulübü değil). Göz yorgunluğu , yanma, kaşınma, kuru gözler , sulanma, baş ağrısı, bulanık görme, çift görme, yorgunluk ve odaklanma güçlüğü  gibi her türlü rahatsız edici duyguya neden olabilir .

Ancak, ekrana ne kadar uzun bakarsanız bakın, göz yorgunluğuyla yaşamaya mahkum değilsiniz. Alışkanlıklarınızda yapacağınız basit değişikliklerle göz yorgunluğu geliştirme şansınızı azaltabilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler. 

Göz yorgunluğu nedir?
Çoğu insan göz yorgunluğu yaşamıştır  ve bunun nasıl bir his olduğunu bilir: Gözleriniz ağrıyor ve tahriş oluyor veya günün sonunda bulanık görüşünüz bile olabilir. Göz yorgunluğu, genellikle bilgisayar ekranına uzun süre bakmaktan veya bir şeye odaklanmaktan kaynaklanan inanılmaz derecede yaygın bir durumdur. Yetersiz aydınlatma ve tedavi edilmeyen görme sorunları da göz yorgunluğuna neden olabilir. 

Göz yorgunluğunun yaygın semptomları  şunları içerir:

  • Baş ağrısı
  • Işığa duyarlılık
  • Bulanık görüş
  • Göz kapaklarınızın kas spazmları
  • Kaşıntılı veya tahriş olmuş gözler
  • Ağrıyan boyun ve omuzlar


Kendi kendine kaybolduğu için göz yorgunluğunun uzun vadeli etkileri hakkında fazla araştırma yoktur. Genel olarak, sadece bir baş belası olarak kabul edilir. Ancak yine de göz yorgunluğundan kurtulmanıza yardımcı olabilecek küçük ayarlamalar yapmaya değer. Gözlerinizi taze tutmak için optometrist tarafından onaylanan basit bir ipucu var. Buna, Amerikan Oftalmoloji Akademisi  ve Amerikan Optometri Derneği'nin ekrana bağlı göz yorgunluğunu önlemenin bir yolu olarak onayladığı  20-20-20 kuralı denir.

Göz yorgunluğu için 20-20-20 kuralı nedir?
20-20-20 kuralı basittir. Her 20 dakikada bir ekrana 20 saniye ara verin ve 20 fit ötedeki bir şeye bakın. Bu etkili taktik, göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca gözleri kayganlaştıran göz kırpmanıza da yardımcı olur.

Tamam, konsept basit olsa da, gerçekten yapmayı unutmak gerçekten çok kolay, özellikle de bir şeyin ortasındayken. Telefonunuzda her 20 dakikada bir zamanlayıcı ayarlamak veya bir uygulama kullanmak yardımcı olabilir, ancak sekiz saatlik bir iş gününde bu, 24 göz küresi molasına karşılık gelir. Bu çok fazla ve derin odak moduna geçmekte sorun yaşıyorsanız, her 20 dakikada bir başka tarafa bakmak iş akışınızı engelleyebilir. 

İşte 20-20-20 kuralını günlük rutininize entegre etmenin bazı yolları: 

  • 40-40-40 yap. Bu, 20-20-20 kuralı kadar iyi çalışmayabilir, ancak odaklanma ve göz yorgunluğunu önleme arasında iyi bir denge sunar. 
  • Günün yarısında 20-20-20 kuralını uygulayın. Sabah veya öğleden sonrayı seçin ve tüm molalarınızı vermeyi taahhüt edin. Odaklanmanızı yeniden sağlama konusunda daha iyi hale geldikçe, yavaş yavaş daha fazla mola ekleyebilirsiniz. 

40-40-40 yap. Bu, 20-20-20 kuralı kadar iyi çalışmayabilir, ancak odaklanma ve göz yorgunluğunu önleme arasında iyi bir denge sunar. 
Günün yarısında 20-20-20 kuralını uygulayın. Sabah veya öğleden sonrayı seçin ve tüm molalarınızı vermeyi taahhüt edin. Odaklanmanızı yeniden sağlama konusunda daha iyi hale geldikçe, yavaş yavaş daha fazla mola ekleyebilirsiniz. 

Göz yorgunluğunu azaltmak için yapabileceğiniz diğer şeyler
Bazen 20-20-20 kuralı gözlerinizin yanmasını, kaşınmasını veya yorulmasını engellemeye yetmez. Neyse ki, göz yorgunluğunu hafifletmek ve azaltmak için kullanabileceğiniz başka ipuçları da var. 

  • Ayarlarınızı düzenleyerek veya bir mat filtre kullanarak bilgisayar ekranınızdaki parlamayı azaltın (bugünlerde pek çok bilgisayar mat ekranlarla birlikte gelir).
  • Bilgisayar ekranınızdaki kontrastı ve parlaklığı azaltın.
  • Bilgisayar ekranınızı yüzünüzden 24 ila 26 inç uzakta olacak ve gözleriniz yukarı veya düz yerine hafifçe aşağıya bakacak şekilde konumlandırın. 
  • Mavi ışığı engelleyen gözlükler takın veya ekranınız için mavi ışığı engelleyen bir filtre edinin.
  • Daha yumuşak, daha sarı ışık yayması için cihazınızda gece modunu kalıcı olarak etkinleştirin.


Göz doktoruna ne zaman gitmelisiniz?
Düzenli göz yorgunluğuna en çok katkıda bulunanlardan biri, teşhis edilmemiş görme sorunlarıdır . Net bir şekilde göremediğimiz zaman, gözlerimiz olayları odak noktasına getirmek için doğal olarak kısılır - buna engel olamayız. Bir bilgisayar ekranına her zaman gözlerinizi kısarak bakmak, gözlerinize ekstra baskı uygular ve bu da sizi rahatsız edici göz yorgunluğu hissine kaptırır. 

Kapsamlı bir göz muayenesi planlamak, gözlerinizin sağlığını kontrol etmenize ve reçeteli gözlük ihtiyaçlarını karşılamanıza yardımcı olabilir. Bazen göz yorgunluğundan kurtulmak göz doktoruna gitmek kadar kolaydır.

Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye olarak tasarlanmamıştır. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleriyle ilgili sorularınız için her zaman bir hekime veya başka bir nitelikli sağlık kuruluşuna danışın.

Etiketler: Göz Yorgunluğu

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR

images

Bilime Göre Mutluluğunuzu Arttırmanın 5 Yolu

İşte klinik çalışmaların mutluluk ve esenlik duygularınızı iyileştirdiğini gösterdiği beş ipucu.

3 Nisan 2023

685