Yeni teori, Samanyolu'ndaki devasa yıldızların gizemli yerini açıklıyor

Yeni teori, Samanyolu'ndaki devasa yıldızların gizemli yerini açıklıyor

haber

4 Şubat 2022

1195

Georgia Eyalet Üniversitesi'nden gökbilimciler, galaksimiz Samanyolu diskinde, menşe yerlerinden uzakta bulunan büyük kütleli yıldızların garip görünümü için bir açıklama buldular , Güneş'ten daha büyük kütleye sahip yıldızlar, nükleer enerji üretimini hızlandıran aşırı sıcak çekirdeklere sahiptir. çok yüksek oranlar ve galaksimizdeki en parlak nesneler arasındadır.

Web sitesine göre, RT Bu yıldızlar hidrojen yakıtlarını çok hızlı yakarlar, ömürleri nispeten kısadır, belki de 10 milyon yıl, güneş için 10 milyar yıla kıyasla ve kısa ömürleri, uzaklaşmak için uzun zamanlarının olmadığı anlamına gelir. doğdukları yerden.

Büyük kütleli yıldızların çoğu , gaz bulutlarının yıldız doğumunu teşvik edecek kadar yoğun olduğu ve gökbilimcilerin küçük büyük kütleli yıldız kümeleri bulduğu galaksimizin düz disk kısmında bulunur. oraya nasıl geldiğini merak etmek doğaldır. .

Georgia Eyalet Üniversitesi'nden gökbilimci Douglas Jess şunları söyledi: 'Gökbilimciler, ortaya çıktıkları yerden çok uzakta büyük kütleli yıldızlar buluyorlar ve aslında oraya ulaşmak yıldızın ömründen daha uzun sürüyor. Ve bunun nasıl olabileceği, bilim adamları arasında aktif bir tartışma konusudur. '

Ve bu, HD93521 olarak bilinen devasa yıldızın ortaya çıkardığı sorundur . Galaktik diskin yaklaşık 3.600 ışıkyılı üzerinde yer almaktadır .

Jess ve Georgia'dan diğer gökbilimciler tarafından yapılan yeni bir çalışma, derin bir çelişkiyi ortaya çıkardı: Bu konuma ulaşmak için uçuş süresi, bu devasa yıldızın yaşam beklentisini çok aşıyor. .

Gökbilimciler, yıldızın kütlesini ve yaşını ve ayrıca uzaydaki hareketini belirlemek için Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia uzay aracından yeni bir mesafe tahmini ve yıldızın spektrumunun bir araştırmasını kullandılar. .

Ve HD93521'in Güneş'in kütlesinden yaklaşık 17 kat daha büyük bir kütleye sahip olduğunu ve bu da yaklaşık 5 milyon yıllık bir beklenen ömre yol açtığını ve diğer yandan yıldızın hareketi, Güneş'ten yolculuğunun olduğunu gösteriyor. disk daha uzun sürdü, yaklaşık 39 milyon yıl. .

Georgia astronomları, bir yıldızın yaşı ile seyahat süresi arasındaki bu garip farkı, HD93521 Diskin bugün gördüğümüz tek büyük kütleli yıldızdan ziyade, daha az kütleli ve daha uzun ömürlü iki yıldız olarak bırakıldığını öne sürerek açıklıyor .

Bu bulgular The Astronomical Journal dergisinde yayınlandı.

Bulmacanın anahtarı, HD93521 Galaksideki en hızlı dönen yıldızlardan biridir. Ve yıldızlar, birbirinin yörüngesindeki iki yıldızın zamanla büyüyüp bir yıldız oluşturmak üzere çarpışabildiği yıldız birleşmeleri yoluyla yörüngede dönebilir. .

Jess şöyle açıklıyor: “Belki de HD93521 Life, sözde birbirini yutan ve bugün gördüğümüz tek, hızlı dönen yıldızı yaratan yakın bir çift orta kütleli yıldız olarak başladı. '.

Bu orta kütleli yıldızlar, HD93521'in uzun uçuş süresine uyacak kadar uzun yaşıyor.

HD93521'in doğduğu yerden çok uzakta bulunan devasa bir yıldızın tek vakası olmadığı belirtiliyor . Georgia Eyaleti yüksek lisans öğrencisi Peter Wysocki, birleşmeden hemen önceki dönemi temsil edebilecek büyük, uzak bir ikili sistem örneği arıyor.

Bu ikili sistem IT Terazi olarak bilinir ve iki yıldız birbirinin önünden geçerken karşılıklı bir tutulma oluşturan bir yöne sahiptir. Işık çıkışındaki farklılıkların ve spektrumlarda algılanan hareketlerin araştırılması, yıldız kütlelerinin tahminlerine yol açar .

Weisuke, toplu sonuçlardan benzer bir gizem buldu, yaşam beklentisi, BT Libra'nın diskten iletim süresinden çok daha kısa .

Ancak çalışma, ikili sistemdeki en düşük kütleli yıldızın, kütlesinin çoğunu daha yüksek kütleli yıldıza aktarmaya başladığını ve sonunda bir birleşmeye yol açabilecek süreci başlattığını da ortaya koydu. .

Bu, daha yüksek kütleli yıldızın aslında göründüğünden daha yaşlı olduğu ve yaşamına daha düşük kütleli bir yıldız olarak başladığı anlamına gelir .

Jess, bu uzak kütleli yıldızların, yıldızlara yakın ikili yıldızların birleşerek daha büyük yıldızlar oluşturabileceğine dair kesin kanıtlar sağladığını ve bunların, kütleli yıldızların ne kadar hızlı dönerek kütlesel olarak dönen kara delikler oluşturduğuna dair önemli ipuçları olduğunu söyledi.

Etiketler: Samanyolu HD93521 Yıldızların gizemli yeri

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR