Yapay Zeka dünya barışına yönelik potansiyel tehdit mi?

Yapay Zeka dünya barışına yönelik potansiyel tehdit mi?

haber

4 Temmuz 2023

322

Toplantı, uluslararası yapay zeka uzmanları ve geçen ay yapay zekanın en gelişmiş biçimi "sağırlaştırıcı" ve geliştiricilerinden en yüksek sesle alarm zillerini çalan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in brifinglerini içerecek.
BM Güvenlik Konseyi, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenliğe yönelik potansiyel tehditleri hakkında Birleşik Krallık tarafından organize edilen ve yapay zekanın örneğin otonom silahlarda veya kontrolde kullanılması konusunda muazzam potansiyel ancak aynı zamanda büyük riskler gören ilk toplantısını yapacak. nükleer silahlar.

Birleşik Krallık Büyükelçisi Barbara Woodward Pazartesi günü, 18 Temmuz'daki toplantının bu ayki konsey başkanlığının en önemli parçası olduğunu duyurdu.

Uluslararası AI uzmanları ve geçen ay AI'nın en gelişmiş biçimi "sağır edici" ve geliştiricilerinden en yüksek sesle alarm zillerini çalan Genel Sekreter Antonio Guterres tarafından verilen brifingleri içerecek.

BM başkanı, "Bu bilim adamları ve uzmanlar, AI'nın insanlık için nükleer savaş riskine eşit bir varoluşsal tehdit olduğunu ilan ederek dünyayı harekete geçmeye çağırdı" dedi.

Guterres, BM'nin alabileceği girişimleri hazırlamak için Eylül ayında yapay zeka konusunda bir danışma kurulu atamayı planladığını duyurdu.

Ayrıca, AI konusunda yeni bir BM ajansına olumlu tepki vereceğini söyledi ve model olarak bilgiye dayalı ve bazı düzenleyici yetkilere sahip Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı önerdi.
'Çok taraflı yaklaşım'

Woodward, İngiltere'nin "yapay zekanın hepimiz için taşıdığı hem büyük fırsatları hem de riskleri yönetmeye yönelik çok taraflı bir yaklaşımı" teşvik etmek istediğini söyledi ve "bunun küresel bir çaba gerektireceğini" vurguladı.

Yapay zekanın BM kalkınma programlarına yardım etme, insani yardım operasyonlarını iyileştirme, barışı koruma operasyonlarına yardım etme ve veri toplama ve analiz etme de dahil olmak üzere çatışma önlemeyi destekleme potansiyeline atıfta bulunarak, faydaların çok büyük olduğunu vurguladı.

"Gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasındaki uçurumu kapatmamıza potansiyel olarak yardımcı olabilir" diye ekledi.

Ancak Woodward, risk tarafının da ele alınması gereken ciddi bir güvenlik sorunu ortaya çıkardığını söyledi.

14 Haziran'da AB milletvekilleri yapay zeka için dünyanın ilk kapsamlı kuralları setini imzaladılar ve dünya çapındaki yetkililer yapay zekayı dizginlemek için yarışırken önemli bir engeli aştılar.

Mayıs ayında, ChatGPT'yi yapan yapay zeka şirketinin başkanı, ABD Senatosu'ndaki bir duruşmada, giderek daha güçlü hale gelen AI sistemlerinin risklerini azaltmak için hükümet müdahalesinin kritik öneme sahip olacağını söyledi ve bu teknoloji ilerledikçe insanların hayatlarını nasıl değiştirebileceği konusunda endişe duyduklarını söyledi. ve "biz de öyleyiz."

OpenAI CEO'su Sam Altman, en güçlü AI sistemlerini lisanslayacak ve "bu lisansı geri alma ve güvenlik standartlarına uyumu sağlama" yetkisine sahip olacak bir ABD veya küresel ajansın kurulmasını önerdi.

Woodward, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin başkanlık edeceği Güvenlik Konseyi toplantısının, çok hızlı gelişen çok yeni bir teknoloji olan yapay zeka konusunda uzmanların görüşlerini dinleme ve 15 konsey üyesi arasında tartışma başlatma fırsatı sağlayacağını söyledi. etkileri üzerine.

Woodward, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın, Birleşik Krallık'ın bu yılın sonlarında yapay zeka konusunda "gerçekten küresel çok taraflı bir tartışma yapabileceğimiz" bir zirveye ev sahipliği yapacağını duyurdu.

Etiketler: Yapay Zeka BMGK Yapay Zeka tehdit mi? UNSC artificial intelligence

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR