Uluslararası Uzay İstasyonu 2031'de Dünya'ya Düşecek

Uluslararası Uzay İstasyonu 2031'de Dünya'ya Düşecek

haber

3 Şubat 2022

430

NASA'ya göre Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), 2031'in başlarında Pasifik Okyanusu'na dalmadan önce 2030'a kadar çalışmaya devam edecek.

Bu haftaki bir raporda ABD uzay ajansı, ISS'nin okyanusun Point Nemo olarak bilinen bir kısmına çarpacağını söyledi

Bu, uzay aracı mezarlığı olarak da bilinen Dünya gezegenindeki karadan en uzak noktadır.

2001'deki Rus uzay istasyonu Mir de dahil olmak üzere birçok eski uydu ve diğer uzay enkazı oraya düştü.

Nasa, gelecekte dünyaya yakın uzay faaliyetlerine ticari sektörün öncülük edeceğini söyledi.

Beş uzay ajansını içeren ortak bir proje olan ISS, 1998'den beri yörüngede ve 2000'den beri sürekli olarak görev yapıyor. Mikro yerçekimi laboratuvarında 3.000'den fazla araştırma araştırması yapıldı.

Bununla birlikte, yalnızca 2024 yılına kadar faaliyet göstermesi onaylanmıştır ve herhangi bir uzatma tüm ortaklar tarafından kabul edilmelidir.

NASA, ISS'yi emekliye ayırma planının, Dünya'ya yakın uzay alanı olan düşük Dünya yörüngesindeki faaliyetler için ticari sektöre geçişi işaret ettiğini söylüyor.

NASA Genel Merkezi'ndeki ticari alan direktörü Phil McAlister, 'Özel sektör, Nasa'nın yardımıyla, ticari düşük Dünya yörüngeli destinasyonları geliştirme ve işletme konusunda teknik ve finansal olarak yetenekli' dedi.

2020'de NASA , ISS'ye eklenecek en az bir yaşanabilir modül inşa etmek için Teksas merkezli şirket Axiom Space ile bir sözleşme imzaladı . Ayrıca, uzay istasyonları ve uzaydaki diğer ticari yerler için tasarımlar geliştirmeleri için üç şirkete fon sağlamak için fon sağladı.

ISS emekli olmadan önce bu yeni projelerin yörüngede olması umulmaktadır.

NASA, 'düşük Dünya yörüngesinde sağlam, Amerikan liderliğindeki bir ticari ekonomi' yaratmayı umduğunu söyledi.

Ticaret sektörü, mürettebat ve kargo tesliminden sorumlu özel şirketlerle birlikte, ABD uzay programının zaten önemli bir parçası. Rusya'nın Soyuz ve Progress uzay aracı da kullanılıyor.

NASA'ya göre, düşük Dünya yörüngesindeki faaliyetler için özel sektöre geçerek 1.3 milyar $ (956 milyon £) tasarruf sağlayacak, bunun yerine derin uzay araştırmalarına harcanabilecek para.

Tasarruf bekleniyor çünkü Nasa, ISS'nin bakım ve operasyonları için değil, yalnızca ihtiyaç duyduğu hizmetler için ödeme yapacak. Nasa, özel sektör uzay istasyonlarının daha yeni olacağına ve daha az yedek parça gerektirmesi gerektiğine de dikkat çekiyor.

Nasa, ISS bütçesini yıllık olarak analiz ettiğini ve tasarruf tahminlerini iyileştirmeye devam edeceğini söyledi.

NASA'nın bu hafta yayınladığı geçiş raporu , ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin uzay istasyonunun faaliyetlerini 2030'a kadar uzatmayı taahhüt ettiğini açıklamasının ardından geldi.

Bununla birlikte, uzatma hala Rusya da dahil olmak üzere uluslararası ortakların desteğini gerektiriyor ve ISS için finansman şu anda yalnızca ABD Kongresi tarafından 2024'e kadar onaylanıyor.

Rusya'nın uzay programı başkanı Dmitry Rogozin, Aralık 2021'de Rus haber ajansı Interfax ile yaptığı röportajda, 2024'ten sonra Nasa ile çalışmaya istekli olduğunu belirtti.

'Eylemler kelimelerden daha yüksek sesle konuşur' dedi. 'Bu yıl ISS'ye en az 10 yıl sürmesi beklenen yeni bir Nauka modülü gönderdik.'

Roscosmos başkanı ayrıca Rusya'ya yönelik ABD yaptırımlarının Rus uzay endüstrisine zarar verdiğinden şikayet etti ve daha önce yaptırımlar kaldırılmazsa Rusya'nın ISS programına katılımını sonlandırabileceğini söyledi.

ABD ve Batılı ortakları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde daha fazla yaptırım uygulamakla tehdit etti, ancak bu yaptırımların kesin doğası henüz bilinmiyor.

Rusya daha önce yapısal yorgunluğun ISS'nin 2030'dan sonra çalışamayacağı anlamına geldiğini söylemiş ve eski ekipmanın 'onarılamaz' arızalara yol açabileceği konusunda uyarmıştı .

Etiketler: NASA Uluslararası Uzay İstasyonu ISS

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR