Türkiye'nin kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri hazır olmaya yakın

Türkiye'nin kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri hazır olmaya yakın

haber

10 Ocak 2024

227

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kripto varlık düzenlemeleriyle öncelikli hedefimiz daha güvenli bir alan yaratmak ve potansiyel riskleri ortadan kaldırmaktır" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kripto varlıklarını düzenlemeye yönelik hazırlıklarının neredeyse bittiğini söyledi.

Şimşek, çarşamba günü AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle pandemi döneminde ve sonrasında kripto para alım satım platformlarına olan yoğun ilginin bazı platformlarda suiistimallere yol açarak kullanıcılar için risk oluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Kripto varlık düzenlemeleriyle öncelikli hedefimiz daha güvenli bir ortam yaratmak. yer açın ve potansiyel riskleri ortadan kaldırın.

"Ayrıca blockchain teknolojisinin ve kripto varlık ekosisteminin gelişiminin önünü açmayı hedefliyoruz" diye ekledi.

Şimşek, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) uluslararası suç gözlemcisinin gri listesinden çıkarılması amacıyla kripto platformlarındaki suiistimallerin ve kullanıcılara yönelik risklerin önlenmesi için gerekli adımları attıklarını söyledi.

Kendisi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve bakanlığın mali suçlar soruşturma kurulunun kripto işlemleriyle ilgili zaten bilgilerinin bulunduğunu ancak bunun yetersiz olduğunu söyledi.

Asıl amacın platformları ve kripto işlemlerini düzenlemek olduğunu söyleyen Şimşek, şunları ekledi: "Kripto varlık alım satım platformları Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisanslanacak ve finansal kuruluşlara benzer şekilde asgari çalışma koşulları getirilecek. kurucular ve yöneticiler için koşullar, organizasyonel yükümlülükler, sermaye gereksinimi ve BT altyapı yükümlülükleri.

“Uluslararası düzenlemeler doğrultusunda, kripto varlığı, kripto cüzdanı, kripto varlık servis sağlayıcısı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım satım platformu gibi terimler için kapsayıcı tanımlara yer verilecektir.”

Şimşek, kripto varlık ihracını Türkiye Merkezi Saklama Kuruluşu yerine piyasalar kurulunun düzenleyeceğini belirterek, şöyle konuştu: "Blockchain ve benzeri teknolojileri geliştirenler, blockchain teknoloji altyapısını oluşturan kripto varlıkların kitlesel fonlama yoluyla satışını düzenleme yetkisine sahip olacak. ”

Düzenlemelerin bu aşamada vergi konusuna odaklanmayacağını, bu konunun ayrı olarak ele alınacağını belirtti.

Birçok kripto varlığının şu anda ticaret platformlarında işlem gördüğünü ve platformlarda listelenecek kripto varlıklara müdahale etmeme politikası benimsediklerini söyledi.

Ayrıca, kripto varlıklarının platformlarda işlem görmesi için yazılı bir prosedür oluşturma yükümlülüğü de olacaktır. tedbir ve yaptırımlara ilişkin genel çerçevedir.”

Etiketler: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Kripto Para

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR