Türk Bilim Ekibi Antarktika'da Yeni Canlı Türü Keşfetti

Türk Bilim Ekibi Antarktika'da Yeni Canlı Türü Keşfetti

haber

2 Ekim 2024

76

Türk bilim insanları, Batı Antarktika'da gerçekleştirdikleri araştırmalar sonucu yeni bir canlı türü keşfetti. Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Sönmez, Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Balıkesir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serdar Sak ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu'nun yer aldığı araştırma ekibi, Batı Antarktika'da yaptıkları çalışmalar sırasında "Harpacticus tae" adı verilen yeni bir Kopepod türü buldu.

Keşif, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen 6. Türk Antarktik Seferi kapsamında toplandı. Bu yeni tür, Antarktika'nın bentik habitatında yaşıyor ve ekosistem içinde birincil tüketici olarak önemli bir rol üstleniyor. Elde edilen bulgular, Antarktika ekosisteminin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.

Keşfedilen canlıya verilen "Harpacticus tae" ismi, "Turkish Antarctic Expedition" (Türk Antarktika Seferi) ifadesinin kısaltması olarak seçildi ve Türkiye’nin kutup bilimlerine olan katkısına dikkat çekildi. TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma sonuçları, uluslararası bilim dergisi Polar Biology'de yayımlandı.

Bu önemli keşif, Türkiye'nin kutup araştırmalarına sağladığı katkıyı bir kez daha ortaya koyarken, Antarktika ekosistemlerinin anlaşılmasında da önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Etiketler: Harpacticus tae Türk Antarktika Seferi Antarktika

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR