Microsoft: Denetim Masası Kaldırılıyor, Peki bunun yerine ne geliyor?

Microsoft: Denetim Masası Kaldırılıyor, Peki bunun yerine ne geliyor?

haber

23 Ağustos 2024

131

Denetim Masası nihayet son günlerini yaşıyor olabilir çünkü Ayarlar uygulaması nihayet Windows'ta öncelik kazanacak. Ayarlar uygulaması ilk olarak 2012'de Windows 8'in piyasaya sürülmesiyle tanıtıldı ve o zamandan beri uzun süredir var olan Denetim Masası'ndan Ayarlar'a geçiş yavaş oldu. 

Denetim Masası'na karşı adil olmak gerekirse, ayarlar denetleyicisinin yıllardır ölü olduğu bildiriliyor ve henüz temizlenmedi . Yine de, yaklaşık 40 yıllık özellik, Windows 1.0'ın ortaya çıktığı 1985'ten beri bir şekilde mevcuttu.

Ancak Microsoft, Denetim Masası'nın ortadan kalkacağını yazılı olarak hiçbir zaman belirtmedi. En fazla gördüğümüz, Neowin tarafından bildirilen 2015 tarihli bir Tweet'ti ; burada kıdemli bir Microsoft yetkilisi "Ayarlar sonunda Denetim Masası'nın yerini alacak." şeklinde bir onay verdi.

Microsoft, Denetim Masası'nın kaldırılacağını resmi olarak duyurmadı ancak Microsoft, bir destek sayfasında Denetim Masası'nın "daha modern ve akıcı bir deneyim sunan Ayarlar uygulamasının ayarları lehine kullanım dışı bırakılacağını" belirtti.

Sayfada Windows kullanıcılarına şu ipucu da veriliyor: "Denetim Masası uyumluluk nedenleriyle ve henüz taşınmamış bazı ayarlara erişim sağlamak için hâlâ mevcut olsa da, mümkün olduğunda Ayarlar uygulamasını kullanmanız önerilir."

Ayarlar tanıtıldığından beri, Denetim Masası yavaş yavaş yeni uygulamaya işlevselliğini kaybediyor. Hala var olmasının tek nedeni uyumluluk gibi görünüyor, Microsoft'un son 12 yıldır üstesinden gelemediği bir şey.

Ancak son yıllarda Microsoft, Windows'u daha modern ve akıcı hale getirmeye odaklandı. Aslında, Ayarlar uygulaması, yazılım devi bundan geri adım atmasına rağmen, daha çok dokunmatik ekranlar için yaratıldı.

Microsoft sözcüsü destek sayfasındaki notun doğru olduğunu doğruladı ancak şirketin Denetim Masası ve Windows'tan ne zaman kaybolacağı konusunda paylaşacak başka bir şeyi olmadığını söyledi. 

Etiketler: Denetim Masası

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR