Maskeyle bile '50 cm içinde konuşma' ile enfeksiyon riski. Tomitake ile Omicron analizi

Maskeyle bile '50 cm içinde konuşma' ile enfeksiyon riski. Tomitake ile Omicron analizi

haber

3 Şubat 2022

378

RIKEN ve Kobe Üniversitesilernin geliştirdiği süper bilgisayar tomitake fugaku Yeni koronavirüsün varyant Omicron riskinin hesaplama sonucunu açıkladı. Maske taksa bile 50 cm içinde kısa bir mesafede konuşursa enfeksiyon olasılığının arttığını söylüyor ve temas süresinin kısaltılması çağrısında bulunuyor.

Ekip, Omicron türünün Delta türünden 1,5 kat daha bulaşıcı olduğunu varsayıyor. Vücuda giren virüs miktarı, maskenin varlığı veya yokluğu, konuşma süresi ve enfekte kişiden uzaklık gibi koşullar değiştirilerek hesaplandı.

Sonuç olarak enfekte bir kişi ile kapalı alanda 1 metre ve üzeri mesafede 15 dakika konuşurken enfeksiyon kapma olasılığı sıfıra yakınken, mesafe 50 cm iken 1 saatte %10 civarındaydı. Öte yandan, 15 dakika boyunca 1 metre aralıklarla maske takmayan enfekte bir kişiyle konuşurken enfeksiyon olasılığı %60 civarındaydı ve 50 cm içinde neredeyse %100'e ulaştı.

Ayrıca yanınızda oturan kişiyle sohbet ettiğiniz varsayılıyor. Bir saat konuştuktan sonra, enfekte bir kişinin maske taksa bile yanındakine bulaştırma olasılığı %40 olarak hesaplandı.

RIKEN takım lideri Kobe Üniversitesi'nde profesör olan Makoto Tsubokura, 'Mesafeyi korumak, temas süresini kısaltmak gibi önlemler almayı unutmayın.' dedi.

Etiketler: Tomitake Omicron RIKEN Kobe Üniversitesi Toyohashi Teknoloji Üniversitesi Makoto Tsubokura

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR