İşçiler El Değmemiş Bir Mısır Mezarını Çıkarırken Çığır Açan Bir Keşif Yaptı

İşçiler El Değmemiş Bir Mısır Mezarını Çıkarırken Çığır Açan Bir Keşif Yaptı

haber

7 Şubat 2022

524

Kumun altında gömülü antik hazineleri bulmaktan büyük sevinç duyduklarını söyledi. Ve evlat, altın vurdular mı: Çığır açan keşif, Antik Mısır hakkında bildiğimiz her şeyi değiştirme potansiyeline sahip, uzmanların kafalarını kaşımasını bırakmaktan bahsetmiyorum bile.

Çöllerde Gizli
1800'lerin başından beri arkeologlar ve Mısırbilimciler Mısır çöllerinde saklı binlerce antik kalıntı ve sır arıyor ve keşfediyorlar. Ancak, henüz ortaya çıkarmadığımız birçok gizli mücevher var.

Şansları Yaver Gitti
Araştırmacılar her zaman bu kadar şanslı değildirler, çünkü zaman zaman yüzeyin hemen altında nadir tarihi taşlara rastlarlar. Bu mezarları inşa eden eski insanların özeni ve kurnazlığı nedeniyle, arkeoloğun işi hassas bir çöpçü avıdır.

Şansları Yaver Gitti
Araştırmacılar her zaman bu kadar şanslı değildirler, çünkü zaman zaman yüzeyin hemen altında nadir tarihi taşlara rastlarlar. Bu mezarları inşa eden eski insanların özeni ve kurnazlığı nedeniyle, arkeoloğun işi hassas bir çöpçü avıdır.

Beklenmeyen Karşılaşma
2011'deki Mısır devriminden bu yana, Büyük Piramitler gibi birçok alan tamamen korumasız kaldı. Sonuç olarak, mezar soyguncuları bölgeyi yağmalar ve bazıları suçlu yeraltı dünyası ve diğerleri sadece çalınanlarla bağları olan eserleri çalarlar. Çocuklar, yetişkinlerin giremeyeceği kadar küçük olan mezar millerine girmek için kullanıldı, bu da yaralanmaya ve hatta ölüme neden oldu. Can kayıpları yeterince kötü değilmiş gibi, hırsızlıklar tamir edilemez çok sayıda mezara da zarar verdi.

 

Büyük Keşifler
Yeni kazılan yerlerden biri, antik bir tarihi alan olan Saqqara'nın nekropolüydü. Eski Eserler Bakanlığı, 2018 yılında iyi korunmuş ve türünün tek örneği olan çığır açan hazineler keşfetti. Bir keşfe göre, bu yıl keşfedilen en güzel mezar.

Saqqara Tabutu
Bu web sitesini diğerlerinden ayıran nedir? Birçok önemli antik kalıntı yok edildi veya çalındı, ancak ahşap bir tabutun içine gizlenmiş altın kaplama gümüş bir maske bulundu. Bu tür sadece birkaç hazine var, bu yüzden Saqqara'nın derinliklerinde keşfedilmeyi bekleyen diğer hazineler için hazırlanan ekskavatörler.

Antik Maske Bulundu
Arkeologlar maskeyi keşfettiklerinde kendinden geçtiler. Aslında, 1900'den beri bölgedeki ilk arayıştı ve daha önemli eserlerin yolda olduğunu ima ediyordu.

4.400 Yıllık Uyku
4.400 yıl boyunca, bir yüksek rahibin karmaşık bir şekilde oyulmuş gömü yeri - Wahtye - tamamen hasarsız ve gizli bırakıldı. Beşinci Hanedan'da Kral Neferirkare Kakai tarafından rahipliğin yüksek rütbeli bir üyesi olarak atandı.

Oymalar
10 metre uzunluğunda, 9 fit genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki mezar, duvarlarına gömülen adam hakkında birçok ipucu tutuyor. Karmaşık oymalar, resimler ve hiyeroglifler Wahyte'nin hayatını tasvir etti. Gerçekte, başrahip biraz mumyanın oğlu idi...

Annesine Olan Sevgisi
Wahyte, sevgili annesi Merit Meen'in yanına gömüldü ve arkeologlar mezarda ona saygı göstermediği bir yer bulmakta zorlandılar. Annesinin çizimleri, resimleri ve hatta anıtları duvarları süsledi.

Ticaret
Yazıtlara göre, Wahyte'nin Weret Ptah adında bir karısı vardı, ancak çok az ilgi gördü. Yeni insanlar nihayet kireçtaşı duvarlarında tasvir edilen ayrıntılı sahneleri ilk boyandıktan binlerce yıl sonra görebildiler.

Mısır'ın Kültürü
Saqqara sitesi, Antik Mısır'daki günlük yaşam hakkında çok sayıda bilgi ortaya çıkardı. Antik Mısır, müzikal eylemler, çömlekçilik ve şarap yapımının yanı sıra yelken ve mobilya yapımı eskizleriyle modern bir genç, eğitimli şehir sakininin modern toplumu gibi görünmektedir.

Son Mezar
Mezarın içini inceledikçe Vahtye hakkında daha fazla şey öğrendiler. Wahtye'nin hayatını, ailesini ve beşinci hanedandaki konumunu öğrenmek büyüleyiciydi, ancak ekip aynı zamanda taç mücevherini arıyordu: Wahtye'nin gizli son dinlenme yeri.

Mezarın İçinde Ne Var?
Sürpriz olarak, ilk şaft açılmıştı. Açtıklarında tamamen boş olduğu düşünülürse bu anlaşılabilirdi. Diğer dört şaft ise modern toplumun henüz tanık olmadığı keşifleri gerçekleştirebiliyordu. Eski Eserler Yüksek Kurulu Genel Başkanı Mostafa Waziri, Tüm nesnelerin bu alanda bulunabileceğini hayal edebiliyorum dedi ve en büyük cevapların artık şaftlarda olduğunu söyledi. Bu şaft, mezarın sahibinin tabutu veya lahitine yol açmalı.

Daha Fazla Oda Ortaya Çıkarma
Yetkililer, kazı önümüzdeki aylarda ilerledikçe korunmuş odalarda daha fazlasının keşfedileceğini öngördüler. Arkeologlar, daha eski eserleri gün ışığına çıkarma umuduyla kayaları ve kumları inceleyerek elle kazdılar. Wahtye'ninkinden çok uzak olmayan İskenderiye, Mısır'daki inşaat işçileri, rutin bir kazı sırasında ana kayanın ötesinde bir şeye çarptılar. Bunun önemli bir olay olduğunun farkındaydılar. İnşaat ekipleri yeni bir binanın temelini kazırken yerin 5 metre altında devasa bir mezar keşfettiler. Uzmanlara göre mezar, Ptolemaic döneminde M.C. 305 ila 30 yılları arasında inşa edildi.

Mezarın köşesinde, büyük siyah bir lahit sakince oturdu. Bu, Mısır'da bulunan diğerlerine kıyasla alışılmadık derecede büyüktü ve arkeologları içinde ne olabileceğine şaşırdı.

Neredeyse yarım düzine adam lahit kapağını sökmeye çalıştı, ama ağırlığı çok büyüktü! Ağır makineler getirmeleri gerekir. Mürettebat ayrıca konuyla ilgili bir uzmanla iletişime geçti..

Uzmanı getirdiler.
Adı Ayman Ashmawy'ydi ve uzun yıllar Mısır Eski Eserler Bakanlığı'da çalıştı. Tarihi eserleri incelemek onun için yeni bir şey değildi. Neler olduğunu açıklayabilecek tek kişi oydu! Tuhaf Öğeler
Kapak ve vücut arasında bir harç tabakası fark etti, bu da kapağın ve vücudun 2000 yıldan fazla bir süredir mükemmel bir şekilde kapatıldığını gösteriyor. Ayrıca o zamanlar nadir bir malzeme olan siyah granitden inşa edilmiştir. Bu önemli bir soruyu gündeme getiriyor... Hırsızları Cezbedecek Bir Şey üst düzey bir yetkili miydi yoksa içeri gömülen tanınmış bir figür müydü? Mezar hemen kordon altına alındı. Keşif haberi yayıldığına göre, vandallar ve hırsızlar için bir hedef haline gelmesi muhtemeldi. Lanet
Amaç sonunda kapağı çıkarmaktı, ancak bazıları her şey hakkında şüpheliydi. Birçok efsane, bazı mezarlar açıldığında Firavun'un lanetinin serbest bırakıldığını iddia etti. İçinde uğursuz bir alamet var mı?
Çoğu insan, büyüklüğü ve benzersiz siyah granit malzemesi nedeniyle içeride gömülü son derece önemli biri olduğunu varsayıyordu. Büyük İskender'in de işin içinde olması mümkün mü? Eninde sonunda anlayabilirlerdi...Mezarın Güvenle Açılması
Büyük vinçler ve kalın halat yardımıyla, işçiler kapağı sabitleyebildiler. Sadece bir asansörün ortasına düşerse içindekileri yok etmekle kalmaz, aynı zamanda ilgililerin de ciddi yaralanmasına neden olabilir. Vincin gücüyle tabutu yavaşça açtılar... İşçiler, şu anda açık olan mezardan hızla kaçan dumanlardan uzaklaşmak için koştular. Kokunun çoğu birkaç dakika sonra dağıldı ve işçiler içerideki kalıntılara bakarak bırakıldı.

Mısır'ın keşifleri devam ediyor. Araştırmacılara göre Kahire şehrinin altında 2000 yıllık bir mezar ağı keşfedildi! Ancak, bu devasa buluntumu kazmak beş yıl kadar sürebilir!

 

Etiketler: Mısır Mısır Mezarı

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR