İlk sinyali aldık, Milli Haberleşme Uydumuz Türksat 6A Uzayda

İlk sinyali aldık, Milli Haberleşme Uydumuz Türksat 6A Uzayda

haber

10 Temmuz 2024

160

Türksat 6A, Türkiye'nin ilk tamamen yerli haberleşme uydusu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu "Türksat 6A, ülkenin uydu kapsamını genişletecek ve televizyon yayıncılığı ihtiyacını karşılayacak." dedi

Uraloğlu, "Şu anda faaliyette olan uyduların kapsamadığı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, Türksat 6A ile kapsanacak ve 5 milyar insana ulaşılacak" dedi. 

Uydunun yapımında TÜBİTAK Uzay'ın yanı sıra C2TECH, ASELSAN ve TUSAŞ şirketleri de yer aldı. Uydu, Türk uydularının izleyici kapsamını Türkiye, Avrupa ve Güney Asya'da 3,5 milyardan 5 milyar kişiye çıkaracak.

Fırlatma, Florida'daki (ABD) Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleşti.

İlk yerli haberleşme uydusu olan Turksat 6A, 10 yıllık çalışmanın sonucu olarak bu hafta uzaya fırlatıldı ve aktif uydu sayısımız dokuza çıktı.

Türksat 6A'yı üreten Türk mühendislerin deneyimiyle Türkiye, haberleşme uyduları üretebilen az sayıdaki ülkeden biri haline geldi ve sonunda uydu ihracatçısı olmayı hedefliyor.

İlk haberleşme uydusu Türksat 1B'nin halefi olan Türksat 1C 1996'da fırlatıldı, ardından 2001'de Türksat 2A, 2008'de Türksat 3A, 2014'te Türksat 4A, 2015'te Türksat 4B, 2021'de ise Türksat 5A ve 5B fırlatıldı.   

2023'te ABD'den fırlatılan IMECE Dünya gözlem uydusu, savunmadan afet yönetimine, çevreden şehir planlamasına, tarımdan ormancılığa kadar birçok alanda hizmet verecek şekilde beş yıl görev yapacak.

Dünyanın her yerinde keşif yapabilen ve yüksek çözünürlüklü görüntüler gönderebilen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözdesi Göktürk-1, 2016'da uzaya fırlatıldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile imzalanan sözleşme kapsamında üretilen Göktürk-2, 2012'deki fırlatmayla yörüngeye oturdu.

Uydu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçlarını karşılıyor.

Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 2011 yılında Rusya'dan fırlatıldı.

Bunun sonucunda, Tübitak Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, gelecekteki uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücünü yetiştirirken altyapı ve kabiliyetlere de kavuştu. 

Etiketler: Türksat 6A Türksat

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR