Hintli BT firmaları, yetenek avcılığı yapan şirketlerin planlarını bozmak için mücadele ediyor

Hintli BT firmaları, yetenek avcılığı yapan şirketlerin planlarını bozmak için mücadele ediyor

haber

28 Aralık 2023

255

Hindistan'daki BT uzmanları, küresel müşteri harcamalarındaki yavaşlama nedeniyle büyüme üzerinde baskının olduğu bir dönemde rakiplerin en iyi yetenekleri kaçırmasını engellemek için bazı durumlarda yasal yollara başvurmak da dahil olmak üzere güçlü tepki gösteriyor.

Başka bir örnekte, ülkenin en büyük ikinci BT hizmetleri firması olan Infosys'in , Cognizant'ı, birkaç yöneticisinin Nasdaq listesinde yer alan firmaya katılmak üzere istifa etmesinden sonra "etik olmayan kaçak avlanma taktikleri" kullanmakla suçladığı bildiriliyor.

ET'nin konuştuğu hukuk ve işe alım uzmanları, bu yanıtları, pazarın büyüme ve üst düzey yetenek için çabaladığı bir dönemde, çalışanları caydırmak ve emsal firmalar tarafından potansiyel yetenek avcılığını caydırmak için bir emsal oluşturma girişimi olarak görüyor.


Rekabet etmeyen iş sözleşmelerinin çoğunun Hindistan'da özel olarak uygulanabilir olmadığını söylediler.

Yönetici arama şirketi EMA Partners India'nın genel müdürü K Sudarshan, bu şirketlerin muhtemelen "daha fazla çıkış beklediğini ve örnek oluşturmak istediğini" söyledi. Wipro'nun, 21 yıl çalıştıktan sonra şirketteki son gününü 30 Kasım'da geçiren Dalal'a karşı açtığı davadaki argümanları belirsizliğini koruyor. Doğrudan bilgiye sahip bir kişi ET'ye, bir sonraki duruşmanın 3 Ocak'ta planlandığını söyledi. Bir BT uzmanı, "Açıkçası, üst yönetim arasındaki koordinasyon ve iletişim burada bozuldu" dedi. EMA Partners'tan Sudarshan, Wipro'nun hareketinin kalibre edilmiş bir tepki olabileceğini söyledi. "Şu ana kadar Hindistan'da çok fazla dava görülmedi ancak mahkemeler büyük ölçüde çalışanlara karşı hoşgörülü bir yaklaşım sergiledi... Ancak şirketler, konu gizli bilgilerin ihlali veya veri ya da istihbaratın ihlali olduğunda bir iz bulabilirlerse durum aleyhine sonuçlanabilir" Yöneticiler için" dedi. Wipro, Infosys ve Cognizant bir yorumda bulunmadı. Çok fazla emsal olmasa da Infosys, 2018'deki önceki bir örnekte Infosys'in kıdem tazminatının yaklaşık 12,2 milyar rupi tutarındaki ödemesini askıya alma kararına itiraz etmek için hakem mahkemesine başvurma haklarını kullanan eski CFO'su Rajiv Bansal'a dava açmıştı.

Ekim 2015'te ayrılırken kendisine söz verilmişti. Şirket, Bansal'ı gizlilik anlaşmalarını ihlal etmek ve resmi sistemlerden veri silmekle suçlamıştı. Hakem Bansal'ın lehine karar verdi. Khaitan & Co hukuk firmasının istihdam ve sosyal yardım ortağı Anshul Prakash, "Yasal sorunun ötesinde, üst düzey bir yöneticinin kısıtlayıcı sözleşmeyi ihlal etmesi söz konusu olduğunda işverenlerin stratejik perspektifi de değişime uğradı" dedi.

İşten ayrılma sonrası uygulamayı amaçlayan rekabet sözleşmeleri özel olarak uygulanamaz. Ancak bu hususun, kilit yönetici çıkışlarıyla karşı karşıya kalan kuruluşları, eski çalışanlara karşı güçlü bir açıklama yapmak için yasal işlem başlatmaktan caydırmayabileceğini söyledi
 

Geçtiğimiz 12 ayda Infosys ve Wipro toplamda 15'ten fazla üst düzey yöneticisini büyük rakip şirketlere kaptırdı. Bu arada eski Infosys başkanları Mohit Joshi ve Ravi Kumar S, bu yılın başında Tech Mahindra ve Cognizant'a CEO olara katıldı. Ocak ayından bu yana Kumar tek başına büyük olasılıkla Infosys ve Wipro'dan en az 20 başkan yardımcısı ve dört kıdemli başkan yardımcısını işe aldı.

Wipro , yakın zamanda kıdemli CFO'su Dalal'ı kaybetmenin yanı sıra baş büyüme sorumlusu Stephanie Trautman'ı da kaybetti ve bu durum, BT bölümünün büyük anlaşmalar büyüme ofisini, doğrudan CEO Thierry Delaporte tarafından yönetilecek stratejik pazar birimlerine dağıtmasına yol açtı.

Nishith Desai Associates hukuk firmasında İK hukuku (istihdam ve çalışma) lideri Vikram Shroff şunları söyledi: “Hindistan'daki iş sözleşmeleri genellikle çeşitli kısıtlamalar içeriyor, ancak hepsi mahkemelerde uygulanabilir olmayabilir. İhlalin niteliğine bağlı olarak şirketler, doğası gereği makul kabul edildiği ölçüde, gizli bilgilerin ifşa edilmemesi ve müşterilerden talepte bulunulmaması da dahil olmak üzere diğer türdeki kısıtlayıcı sözleşmeleri uygulamaya çalışabilir. İspat külfeti elbette işverene aittir.”

Bu konulara ilişkin spesifik gelişmeler hakkında yorum yapmadı.

BT Savaşları, 245 milyar dolarlık Hindistan BT endüstrisinin, müşterilerin teknoloji harcamalarının azalması, jeopolitik ve küresel ekonomiye ilişkin belirsizlik ve gelişen yapay zeka (AI) nedeniyle son 3-4 çeyrekte işlerin durgunlaştığı bir dönemde büyüme baskısıyla karşı karşıya olduğu bir zamanda gerçekleşti. ) bozulma. Ayrıca, Mart 2024'te sona eren yılda potansiyel olarak en yavaş iş genişlemelerinden birine girecek

Etiketler: Hintli BT firmaları BT firmaları BT Savaşları Wipro

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR