Cyborglar gerçek mi oluyor, Bir insan beynine Neuralink çipi yerleştirdi

Cyborglar gerçek mi oluyor, Bir insan beynine Neuralink çipi yerleştirdi

haber

30 Ocak 2024

306

Elon Musk'un Musk, Pazartesi günü sosyal medya platformu X'teki bir gönderide, "İlk sonuçlar umut verici nöron spike tespitini gösteriyor" dedi.
Sivri uçlar, Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün beyne ve vücuda bilgi göndermek için elektrik ve kimyasal sinyaller kullanan hücreler olarak tanımladığı nöronların aktivitesidir.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi geçen yıl şirkete, implantını insanlar üzerinde test etmek için ilk denemesini yapması için izin vermişti; bu, startup'ın hastaların felç ve bir dizi nörolojik rahatsızlığın üstesinden gelmesine yardımcı olma hedefinde kritik bir kilometre taşıydı.
Eylül ayında Neuralink, insanlar üzerinde yapılan deneylere katılım için onay aldığını açıklamıştı.

Eski adıyla Twitter olan X'teki bir gönderide, işlemden sonra "umut verici" beyin aktivitesinin tespit edildiğini ve hastanın "iyileştiğini" söyledi.

Şirketin amacı, karmaşık nörolojik durumların üstesinden gelmeye yardımcı olmak için insan beynini bilgisayarlara bağlamaktır.

Bir dizi rakip firma halihazırda benzer cihazları yerleştirmiş durumda.

King's College London'dan Profesör Anne Vanhoestenberghe, "Tıbbi cihaz üreten herhangi bir şirket için insanlarda yapılan ilk test önemli bir kilometre taşıdır" dedi.

"Beyin çipi implantasyonu topluluğu için bu haberi, heyecan verici ürünler üzerinde çalışan çok sayıda şirket olmasına rağmen cihazlarını insanlara yerleştiren yalnızca birkaç şirket olduğu ve bu nedenle Neuralink'in oldukça küçük bir gruba katıldığı bağlamına oturtmalıyız. "

Ancak "gerçek başarının" yalnızca uzun vadede değerlendirilebileceği için dikkatli olunması gerektiğini de belirtti.

"Elon Musk'un şirketi için tanıtım yapma konusunda çok usta olduğunu biliyoruz" diye ekledi.

Bu alanda benzer ilerlemeler kaydeden diğer şirketler arasında, felçli bir adamın sadece düşünerek yürümesini başarıyla sağlayan İsviçre'deki Lozan'daki Ecole Polytechnique Fédérale (EPFL) yer alıyor .

Bu, beynine ve omurgasına, düşünceleri kablosuz olarak bacaklarına ve ayaklarına ileten elektronik implantlar yerleştirilerek sağlandı.

Buluşun ayrıntıları Mayıs 2023'te hakemli dergi Nature'da yayınlandı.

Bay Musk'un iddiaları bağımsız olarak doğrulanmadı ve Neuralink, onun gerçekleştiğini söylediği prosedür hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Neuralink testi
Neuralink geçmişte eleştirilmişti; Reuters Aralık 2022'de şirketin koyun, maymun ve domuz da dahil olmak üzere yaklaşık 1.500 hayvanın ölümüyle sonuçlanan testler yaptığını bildirmişti.

Temmuz 2023'te, hayvan refahı endişelerini araştıran ABD Tarım Bakanlığı başkanı, firmada herhangi bir hayvan araştırma kuralı ihlali tespit etmediğini söyledi.

Ancak teşkilatın ayrı bir soruşturması sürüyor.

Bay Musk'un şirketine, Mayıs 2023'te FDA tarafından çipi insanlar üzerinde test etme izni verildi .

Bu, bir robotun, insan saçından daha ince olan 64 esnek ipliği cerrahi olarak beynin "hareket niyetini" kontrol eden kısmına yerleştirmek için kullanıldığı altı yıllık çalışmanın başlangıcına yeşil ışık yaktı. Neuralink.

Şirket, bu ipliklerin, kablosuz olarak şarj edilebilen bir pille çalışan deneysel implantının, beyin sinyallerini kaydedip, kişinin nasıl hareket etmek istediğini çözen bir uygulamaya kablosuz olarak iletmesine olanak tanıdığını söylüyor.

İngiliz Nörobilim Derneği başkanı Profesör Tara Spires-Jones, "[Bu] gelecekte nörolojik bozuklukları olan insanlara yardım etme konusunda büyük bir potansiyele sahip ve temel sinirbilim araştırmalarının tıbbi ilerlemeler için nasıl kullanıldığına dair mükemmel bir örnek" dedi.

"Ancak, bu arayüzlerin çoğu invazif beyin cerrahisi gerektiriyor ve hala deneysel aşamadalar, dolayısıyla bunların yaygın olarak kullanılabilir hale gelmesi muhtemelen uzun yıllar alacak."

Telepati
X'teki başka bir gönderide Bay Musk, Neuralink'in ilk ürününün Telepati olarak adlandırılacağını söyledi.

Telepatinin "telefonunuzu veya bilgisayarınızı ve bunlar aracılığıyla hemen hemen her cihazı sadece düşünerek kontrol etmenizi" mümkün kılacağını söyledi.

"İlk kullanıcılar uzuvlarını kullanma yeteneğini kaybedenler olacak" diye devam etti.

Motor nöron hastalığına yakalanmış merhum İngiliz bilim adamına atıfta bulunarak şunu ekledi: "Stephen Hawking'in bir hızlı daktilo veya müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Amaç bu."

Bay Musk'un katılımı Neuralink'in profilini yükseltirken, rakiplerinden bazılarının yirmi yıl öncesine dayanan bir geçmiş performansı var. Utah merkezli Blackrock Neurotech, birçok beyin-bilgisayar arayüzünden ilkini 2004 yılında implante etti.

Neuralink kurucu ortağı tarafından kurulan Precision Neuroscience da felçli insanlara yardım etmeyi amaçlıyor. İmplantı, beynin yüzeyine oturan çok ince bir bant parçasına benziyor ve çok daha basit bir prosedür olduğunu söylediği "kranyal mikro yarık" yoluyla implante edilebiliyor.

Mevcut cihazlar da sonuçlar üretti. ABD'de yakın zamanda yapılan iki ayrı bilimsel araştırmada, bir kişi konuşmaya çalıştığında beyin aktivitesini izlemek için implantlar kullanıldı; bu daha sonra iletişim kurmalarına yardımcı olmak için kodu çözülebiliyordu.

Etiketler: Neuralink Elon Musk Cyborg

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR