Çinli lityum üreticisi Ganfeng, Türkiye'de 500 milyon dolarlık pil fabrikası planlıyor

Çinli lityum üreticisi Ganfeng, Türkiye'de 500 milyon dolarlık pil fabrikası planlıyor

haber

17 Ağustos 2024

145

Dünyanın en büyük lityum metal tedarikçisi olan Çinli Ganfeng Lithium, Türkiye'de ortak girişim kurarak yerel bir pil fabrikası kurmayı planlıyor.

Çinli şirketin bugün borsada yaptığı açıklamaya göre, Ganfeng'in hakim iştiraki Ganfeng LiEnergy, Türkiye'de ve dünyada faaliyetlerini ortaklaşa genişletmek amacıyla Türk şirketi Yiğit Akü Malzemeleri Nakliyat Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile bir işbirliği çerçeve anlaşması imzaladı.

İki liderin Türkiye'de ortak girişim kurarak, yıllık kapasitesi 5 GWh olacak bir lityum pil projesi kurmak için 500 milyon dolar yatırım yapmayı planladığı bildirildi.

İstanbul Borsası'nda işlem gören halka açık bir şirket olan Yiğit Akü, 1976 yılında Ankara'da kuruldu. Şirket, Ganfeng'in duyurusuna göre Türkiye'nin en büyük kurşun-asit akü üreticisi, ihracatçısı ve geri dönüştürücüsüdür.

Şirketin 4 üretim tesisi, 2 pil Ar-Ge merkezi ve Türkiye'nin en büyük Ar-Ge ekibine sahip olduğunu belirten Ganfeng, küresel pazarda 100'den fazla ülkede 500'den fazla ortak müşteriye hizmet verdiklerini söyledi.

Ortak girişimin, katı hal piller, yüksek güçlü piller, deniz ve havacılık pilleri gibi ileri lityum pil teknolojileri alanında yeni teknoloji geliştirme, Ar-Ge projeleri ve fikri mülkiyet haklarının başvurularına odaklanan Ar-Ge merkezleri kurmayı planladığı belirtildi.

Ganfeng, elektrikli araçlar, havacılık, fonksiyonel malzemeler ve ilaçlarda yaygın olarak kullanılan 40'tan fazla lityum bileşiği ve lityum metal ürünü üretim kapasitesine sahip, Çin'in en kapsamlı lityum ürünleri üreticilerinden biridir.

Ganfeng, lityum üreticisi olmasının yanı sıra güç pilleri de geliştiriyor. Şirket, 10 Aralık 2021'de hibrit katı hal ve sıvı lityum iyon pillerden oluşan ilk nesil katı hal pillerini piyasaya sürdü.

Ganfeng, 19 Mayıs 2023'te yıllık 4 GWh kapasiteye göre tasarlanmış bir üretim hattıyla, 260 Wh/kg enerji yoğunluğuna ulaşabilen birinci nesil katı hal pilinin seri üretimine başladığını duyurdu .

Etiketler: Ganfeng Türkiye lityum pil

advertisement banner

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR